Inspelningar

Sedan 1960-talet har ljudinspelningar, och senare även videoinspelningar, kompletterat eller ersatt notuppteckningarna.

Över 600 inspelningar är numrerade och återfinns i en mediaförteckning i Excelformat. Det är ett internt arbetsmaterial, inte så presentabelt, men ändå lätt att förstå.
I begränsad omfattning kan vi på begäran lägga ut migrerade inspelningar. Hör av dig om du vill ha kopia av något.
Mediaförteckningen är över 20.000 rader lååååång, men ändå någorlunda överskådlig genom att bara rubrikerna syns när du bläddrar igenom förteckningen.
Din dator behöver Excel eller OpenOfficeCalk för att öppna filen.
Läs den röda texten som visar hur du öppnar innehållsförteckningen för en viss inspelning.
Excel har en sökfunktion, använd den genom att söka enskilda ord. Markera önskade sökkolumner och Sök nästa. I redigeringsrutan ovanför rutnätet syns träffad text och till vänster finns träffadressen.
När du öppnar mediafilen ser du ljudinspelningarna. Under rutnätet kan du byta flik till videoförteckningen.

Hämta mediaförteckningen (Excel 4 MB, uppdaterad mars 2023)

Film och video

Ett femtiotal videofilmer finns f.n. (2013) i förbundets samlingar, de äldsta är stumfilmer från 1930-50-talet, de yngre är videoinspelningar i form av VHS-kassetter och kameraband. Se Mediaförteckningen ovan!

Till filmsidan!

 

Ljud

Band 1-50, exempel

Band 51-100, exempel

Band 101-150, exempel

Band 151-200, exempel

Band 201-250, exempel

Band 351-400, exempel

Band  451-500, exempel

Band 551-600, exempel

Band 601-650, exempel

Band 651-700, exempel

Det kan komma mera….

Sörmlandslåtens melodikryss

Melodikryss Sörmlandslåten nr 2-2021


Kommentarer

Inspelningar — 7 kommentarer

  1. Hej,
    Jag har en fråga om inspelning nr. 16 med Carl Gustaf Axelsson, Flodafors 1969. I Excelarket står kort att han började med att spela munspel, men i Svenska Låtar nämna att han spelade munharpa (mungiga?). Jag har inte hunnit lyssna på inspelningen själv än, men undrar vilken benämning Axelsson själv använder? Och givetvis om det går att få ta del av inspelningen digitalt? Hade varit spännande att höra.

    • Hej Klas
      CG Axelssonbörjade sin musikkarriär med munspel, det säger han tydligt på inspelningen. Han visste säkert skillnaden mot mungiga. När han berättade om spelmanstävlingen i Malmköping 1922 nämner han att Gustaf Svalberg från Eskilstuna spelade mungiga.
      Jag sänder en länk till inspelningen 1969 via mejl.

  2. Jag har spelat in några konserter med oss i Malmabygdens spelmän. Materialet finns f.n på Malmabygdens youtube-kanal.
    Om jag förstått det rätt, är detta av intresse för er till arkivet. Är det både video- och ljudmaterialet ni vill ha? Jag har ljudinspelningen separat från videon, om så önskas. Hur går jag/vi tillväga?

  3. Fann min morfar, Carl Krey bland era ljudexempel, Finns det mera från samma inspelning? Och hur går jag till väga för att komma över den?
    Vore fantastiskt att få höra!
    Mvh Lars

    • Hej Lars
      Råkade se din gamla fråga om inspelningen av din morfar. Kanske har du fått svar tidigare fast jag inte minns det, om inte ska jag hjälpa dig.
      Ett minnesvärt besök med hans mustiga språk och häftig utstrålning. Inspelningen är ca 45 min, ryms på en CD eller du kan få hämta den som fil (wave eller mp3).
      Arne Blomberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *