Carl August Lindblom hade många elever i både Östergötland och Sörmland. En av dem var Alfred Andersson i Lotorp, strax norr om Finspång. Han var född 3 mars 1872 och alltså 40 år yngre än Lindblom. Alfred Andersson avled 23 november 1948.
”Undertecknad, född år 1872 i Lövnäs numera Lotorp, Gustaf Karlsson, Bjursjöbäck sedermera Ekön, född år 1872, död år 1932 samt Johan Andersson, Sankebäck, född år 1874, död år 1941, vi var samtidigt lärpojkar hos C A Lindblom före 1890-talet och några år framåt. Han kom hitåt och var kvar några dagar och skrev noter åt en, sen skrev vi av hos varandra. 1bland gick vi till honom, han bodde i Skedevi ett stycke norr om Rejmyre. Sen fick vi klara oss bäst vi kunde. Jag förstår nu att det inte var detsamma som nutidens ungdom blir skolade. Alla här ovan uppräknade har spelat fiol.
(Nordiska museets etnologiska undersökning 1945)
Alfred var sågverksarbetare. En period bodde han i Norrköping där han var aktiv i Svenska Sågverksindustriarbetarförbundet. När en fackförening skulle bildas vid Yxvikens sågverk var han en av inledningstalarna. Sedan han åter bosatt sig i Lotorp deltog han i Lotorps arbetarkommun. Under en period som sekreterare känd för långa och mångordiga protokoll. Alfred var återförsäljare av Tidens kalender, en föregångare till När Var Hur. En bok som fanns i många hem. Enligt uppgift läste han inte så många böcker själv, men for gärna iväg på sin motorcykel till Finspång eller Norrköping för att se teater. Han var musikalisk, spelade fiol med stor kunnighet och känsla. (Gudrun Wiklund, Andra boken om Lotorp) |
Notboken består av nio hopbundna häften av något varierande format. Totalt 334 sidor med nästan lika många låtar. Från pollonesse och hambopolkett till det tidiga 1900-talets populärmusik.
Notboken ägs av Margareta Höglund, Finspång som låtit spelmansförbundet skanna och publicera samlingen. Tack Margareta!
Det finns ett register i Excelformat. Hämta här.
Om din dator inte läser Excel kan du hämta separata register i pdf-format:
Innehållsförteckning, typregister, andrastämmor, omstämningslåtar
Spel och dans från förr. En artikel av Margareta Höglund om CA Lindblom, Alfred Andersson och andra Lindblomselever.
Notboken (pdf 24 MB)